Bokslut

Dramatik på er arbetsplats. Och kanske om er arbetsplats.  

Vill ni på ett roligt och tänkvärt sätt få igång en diskussion om arbetsglädje, yrkesstolthet och arbetsklimat på er arbetsplats?  Och samtidigt se en humoristisk och gripande föreställning?
Då är monologen Bokslut en bra start.

Varför? 

När skådespelaren Ola Hedén varit runt i landet och spelat Bokslut på teatrar har han alltid fått väldigt positiv respons från publiken.
Man har både skrattat åt och haft medlidande med Olas karaktär – den lille redovisningsekonomen Mats Norlén. Men framför allt har man känt igen honom. ”Jag har jobbat med en Mats”, ”Jag är en Mats” och ”Min man var en Mats, tack för att jag fick träffa honom igen” har varit några av kommentarerna.
Det är uppenbart att frågor om vem man är på sin arbetsplats engagerar.  


Om Mats

Mats är den där diskreta och lite udda medarbetaren som älskar sitt jobb och sköter det perfekt. Han bryr sig inte om ifall någon förstår eller uppskattar det han gör eller att företagets charmiga VD tar åt sig äran för resultatet. För Mats är hans arbete - internredovisning - en skön konst som han behärskar till perfektion. 

Att själv veta att han är oumbärlig för sitt företag är nog för honom. Vad Mats däremot retar sig på är i stort sett allt annat: oändliga möten, irriterande kollegor, kallprat i lunchrummet, slarviga felkonteringar, ja listan kan göras alltför lång.

Så när Mats en dag möter kärleken på jobbet och drabbas av ett stort svek, då ställs allt på sin spets och frågorna om yrkesstolthet, identitet och arbetsrelationer blir på liv och död.

Om Bokslut

När monologen Bokslut tar upp frågan om arbetsplatskultur går den bortom att ”klaga på ledningen” och pratet om att ”här funkar ingenting”. Istället fokuserar den på det faktum att det under våra professionella fasader faktiskt döljer sig människor med stora känslor och drömmar. Föreställningen är en tragikomisk hyllning till den enskilda medarbetarens yrkesstolthet. Medarbetaren som älskar sitt jobb och gör stor nytta i det tysta men kanske sällan får någon uppskattning. Det är en berättelse om att känna sig udda, om kärlek både till en medarbetare och till den perfekta ekonomiredovisningen men framför allt är det en berättelse om hur det bakom en stel fasad kan rymmas svindlande passion, stora känslor och oförlåtligt svek.


Var och hur?

Monologen Bokslut kan spelas i stort sett var som helst. Det enda som behövs är en scen, en publik och skådespelaren Ola Hedén.

Den lämpar sig därför utmärkt att spelas i samlingssalar på arbetsplatser eller på konferensanläggningar. Den kan spelas på personaldagar, konferenser, kick-offs och liknande. I samband med föreställningen finns också möjligheten att ha ett efterföljande samtal med Ola och författaren Håkan Johnsson (som förutom manusförfattare också har ett förflutet inom näringslivet).

Handlingen (spoiler alert)

Det är dags för företagets charmige VD att presentera årets bokslut. Aktieägarna är samlade och förväntar sig ännu en proffsig powerpointpresentation med ”Success stories”, ”Resultatfokus” och ”Medarbetarna - vår främsta resurs”. Men VD kommer inte. Istället uppstår en obekväm tystnad.
Då kommer företagets redovisningsansvarige in och berättar, lätt stressad, att VD tyvärr fått förhinder i sista stund. Istället kommer han, Mats Norlén att hålla presentationen. Norlén är en liten*)  man och verkar inte bekväm med situationen. Han tvekar, stakar sig och måste samla tankarna. Och när han sedan börjar tala blir det inte mycket sagt om bokslutet. Istället har Norlén något annat att berätta, något mycket viktigare. Nu eller aldrig skall han äntligen få berätta sin historia. En historia om att älska sitt jobb, om det vackra med redovisningsekonomi men också om att inte bli uppmärksammad, att inte passa in och att se andra dra nytta av ens arbete. Ju mer han berättar desto mer rycks han med av sin egen berättelse och historien växer. Han berättar om dom stora känslor som döljer sig bakom hans stela yttre, men framför allt berättar han om Maria på ekonomiavdelningen och deras svindlande kärlekshistoria. En kärlekshistoria som satt allt på sin spets och lett till det stora svek som är anledningen till att det är han som står här nu. Och inte VD.


Ola Hedén, skådesspelare.
Håkan Johnsson, manusförfattare och regissör.

Om Ola Hedén

Ola är skådespelare regissör och manusförfattare utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg. Han har en gedigen erfarenhet som skådepelare och driver Teater Allan som producerat flera turnerande föreställningar, bland annat Bokslut. Mer om Ola här. 


Om Håkan Johnsson

Håkan är bland annat manusförfattare för teater, TV och radio och regissör. I hans produktion finns såväl dramatik som underhållning, framför allt inom komik, men ofta uppblandat med mycket svärta. Håkan har även omfattande erfarenhet från näringslivet som bl.a. organisationskonsult och har tex. gjort underhållande informationsfilmer om arbetsplatskultur och organisationsförändring. Mer om vad Håkan gjort här.   


Fakta

Skådespelare: Ola Hedén.
Manus & Regi: Håkan Johnsson.
Produktion: Teater Allan.
Speltid: ca 1,5 timma med paus. (Kan även spelas utan paus).

Kontakta oss gärna nedan om hur och när Bokslut kan spelas på er arbetsplats.
Eller skriv till teaterallan@telia.com 

Föreställningsbilder.